Αντώνης Παπαδόπουλος

Τμήμα: 
Polyphonica Dance & Drums Connection
Ειδικότητα: 
Διδασκαλία κρουστών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές αρχικά (2000-2004), στα ελληνικά-ανατολίτικα κρουστά (τουμπελέκι, μπεντίρ, ντέφι, νταούλι κ.ά. με τους Μιχάλη Κλαπάκη, Glen Velez, Okay Temiz, Misirli Ahmed κ.ά.), κι αργότερα (2005-2011), στα κλασικά κρουστά συμφωνικής ορχήστρας (ταμπούρο, τύμπανα, μαρίμπα κ.ά.) στην τάξη του Κωνσταντίνου Βορίσηκαι Κωνσταντίνου Θεοδωράκου.Το 2001 ανακαλύπτει κι ερωτεύεται το djembe κι έκτοτε τα κρουστά της Δ. Αφρικής γίνονται το επίκεντρο της μελέτης και μουσικής αναζήτησης του. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα μαθημάτων και σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική (Γιώργος Φασόλης, Ponda O ’Bryan, Seraphin Zekoua, Yeye Kante, Mare Sanogo, Karim Coulibaly, Moussa Oulare, Adama Bilorou Dembele, Sidiki Camara, Dartagnan Camara,Thomas Guei, Harouna Dembele, Bachir Sanogo, Mbar Ndiaye, Kassoum Diarra, Sega Sidibe, Famoudou Konate κ.ά.), με σημαντικότερη επιρροή και μαθητεία δίπλα στον Maître Maré Sanogo(πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και σολίστ των εθνικών μπαλέτων του Mali).

Το 2003 συναντά την χορογράφο, χορεύτρια και δασκάλα χορού Άννα Καραμήτσου, από την οποία εκπαιδεύεται στη συνοδεία του αφρικάνικου χορού και ξεκινά η μέχρι και σήμερα συνεργασία τους, με αποτέλεσμα την εξειδίκευση του στη μουσική συνοδεία χορού-κίνησης και την ίδρυση της Ομάδας Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής SELI KANOUστην οποία συμμετέχει ως σολίστ και ως υπεύθυνος της μουσικής διδασκαλίας.

Το 2007 η Άννα Καραμήτσου ιδρύει τη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης, εκπαίδευσης και διάδοσης της μουσικοχορευτικής αυτής κουλτούρας στην Ελλάδα, στην οποία είναι βασικό στέλεχος. Μέσω της Ομάδας/Σχολής SELI KANOU έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραστάσεων, συναυλιών, μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με συγκροτήματα, καλλιτέxνες, φεστιβάλ, εκπαιδευτικούς φορείς από όλους τους χώρους της τέχνης ως μουσικός, δάσκαλος αφρικάνικων κρουστών, σολίστ, επιμέλεια μουσικής, κ.ά. : Seraphin Zekoua (2005-2010), Moussa Oularé (2010), Maître Maré Sanogo (2011-2013), Mama Adama Camara (2012), Bachir Sanogo (2012- 2013), Kassoum Diarra (2014), Sega Sidibé (2015). "Echodrassi"/ Νίκος Τουλιάτος, “Drumvoice” / Πέτρος Κούρτης, "Booknotes" / Μαρία Γιαγιάννου, Θεατρική Ομάδα Μέθοδος / Γιώργος Παντελεάκης, "Los dos o mas", "Blue Note Organ Trio" κ.ά.

Έχει επιμεληθεί τη μουσική στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις “Kelen Maana Farafina Υe” (Ένα Παραμύθι για την Αφρική), “Μάσκα”, “Γένους Θηλυκού” καιInitiationτης Άννας Καραμήτσου.

Διδάσκει με πάθος, πίστη και αφοσίωση από το 2007 σε ενήλικες και παιδιά με σκοπό τα αφρικάνικα κρουστά, να γίνουν ευρέως πιο γνωστά και προσιτά σε όλους.Έχει δημιουργήσει πλήθος μουσικών μεταγραφών, μετατρέποντας ηχογραφήσεις από την δισκογραφία και βιντεογραφία της μουσικής του djembe, σε μουσικά κείμενα. Έτσι καταφέρνει να συνδυάσει με μεθοδικότητα, την Θεωρία της Μουσικής με τους αφρικανικούς, παραδοσιακούς τρόπους παιξίματος και εκμάθησης. Από το 2016 συνεργάζεται μόνιμα με τη μορφή μηνιαίων σεμιναρίων με τη σχολή ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ στη Θεσσαλονίκη.

Το 2016, σε συνεργασία με την Άννα Καραμήτσου, δημιουργείται η μέθοδος Dance&DrumConnection, που αφορά στην άρρηκτη αλληλοσύνδεση του χορευτή με τον μουσικό μέσα από τον Δυτικό αφρικάνικο χορό και τα κρουστά. Διδάσκεται από το 2016 και έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά στη σχολή SELIKANOU και από το 2017 στο εφηβικό τμήμα της διαπολιτισμικής ομάδας POLYPHONICA.