Προφίλ

H POLYPHONICA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Επιδιώκει να προσφέρει σε παιδιά και νέους που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, άσχετα από τον τόπο καταγωγής τους, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας.

Στο ευρύ φάσμα των στόχων της POLYPHONICA είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θέματα τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία κ.α. που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συναισθήματα βασικά για την εξέλιξή τους ως υπεύθυνοι άνθρωποι και πολίτες της κοινωνίας.

Ως πρώτη δράση της, η POLYPHONICA δημιούργησε μια παιδική διαπολιτισμική χορωδία, την POLYΡHΟNICA VOICES, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν με σωστό-ασφαλή τρόπο (φωνητική - ορθοφωνία), να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Τη μουσική διδασκαλία και τη μουσική διεύθυνση της POLYPHONICA έχει η έμπειρη μουσικός Μαρίζα Βαμβουκλή, σε συνεργασία με την Έλσα Κούντιγκ και τη Μυρτώ Τίκωφ. Εφορος είναι η μουσικός Ελλη Κωστελέτου. Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 7-15 ετών.

Το Μάρτιο του 2014 η POLYPHONICA οργάνωσε ένα εργαστήρι κρουστών (κυρίως παραδοσιακών και αφρικάνικων), το POLYPHONICA DRUMS TEAM. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 8-15 ετών, τα οποία μέσω της δημιουργικής απασχόλησης έρχονται σε επαφή με παιχνίδια και ρυθμούς της παγκόσμιας παράδοσης. Το τμήμα αυτό έχει αναλάβει ο μουσικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Φασόλης, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Αφολάνιο.

Τον Οκτώβριο του 2015 η PΟLYPHONICA δημιούργησε ένα τμήμα Χορού, το POLYPHONICA DANCE. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και νέους 8-16 ετών. Μέσα από το Σύγχρονο Χορό και Αυτοσχεδιασμό, το τμήμα αυτό προσφέρει ένα χώρο που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος και να νιώσουν την εμπειρία της συλλογικής χορευτικής έκφρασης. Το τμήμα αυτό έχουν αναλάβει οι χορευτές, χορογράφοι, εκπαιδευτικοί Γιάννης Νικολαΐδης, Κάντυ Καρρά και Μαρία Φουντούλη.

Το Νοέμβριο 2016 δημιουργήθηκε η POLYPHONICA AEGEAN, βασισμένη στη Μυτιλήνη, που απευθύνεται όλα τα παιδιά (Ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών και προσφύγων). Υπεύθυνη του τμήματος αυτού είναι η μουσικός/εκπαιδευτικός Μαρίζα Βαμβουκλή σε συνεργασία με τους μουσικούς Χριστίνα Κατσαμάτσα και Γιώργο Γέργο.

 

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA δημιουργησε το τμήμα POLYPHONICA UKU TEAM, ένα εργαστήρι όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν γιουκαλίλι και να συνοδεύουν τα τραγούδια τους, με υπεύθυνη τη μουσικό Ελλη Κωστελέτου.

 

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA εισήγαγε το τμήμα DANCE & DRUMS CONNECTION με τη χορογράφο/χορεύτρια Αννα Καραμήτσου και τον εκτελεστή κρουστών Αντώνη Παπαδόπουλο. Antonis Papadopoulos. Σε αυτό το εργαστήρι, που προσπαθεί να συνδυάσει τον Αφρικανικό χορό με τα Αφρικάνικά κρουστά οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται, πότε παίζοντας τζέμπε και πότε χορεύοντας και δημιουργούν τις δικές τους χορογραφίες, τις οποίες παρουσιάζουν στο κοινό, είτε σε ανοιχτά μαθήματα είτε σε μικρές παρουσιάσεις.  

 

Το Νοέμβριο 2017 με στο καινούργιο τμήμα POLYPHONICact τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο του θεάτρου. Το εργαστήρι αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Θέατρο ΠΟΡΤΑ με πρωτοβουλια του συγγραφέα, σκηνογράφου, ενδυματολόγου  Πάρι Μέξη (μέλος του ΔΣ της POLYPHONICA) και του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου. Υπεύθυνη του τμήματος είναι η Σοφία Πάσχου από το Θέατρο ΠΟΡΤΑ και οι δάσκαλοι εναλλάσσονται έτσι ώστε να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις παραμέτρους του θεάτρου.

Η συμμετοχή των παιδιών ευπαθών ομάδων στιςδράσεις της POLYPHONICA είναι δωρεάν. Το έργο της POLYPHONICA στηρίζεται από δωρεές – χορηγίες, το θεσμό των 'Φίλων' και από εθελοντές.

Η POLYPHONICA διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών Μελών της και επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο