Μαρίζα Βαμβουκλή

Μαρίζα Βαμβουκλή
Τμήμα: 
Polyphonica Aegean
Ειδικότητα: 
Υπεύθυνη τμήματος και διδασκαλία / διεύθυνση χορωδίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέσβο. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Παράλληλα σπούδασε πιάνο, ακορντεόν, θεωρητικά της μουσικής και σωματικό θέατρο. Συνέχισε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlesex University στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και στο York University της Αγγλίας πάνω στο αντικείμενο Community Music, δηλ. “Μουσική στην Κοινότητα” (μουσική δραστηριότητα και εμψύχωση κατά κύριο λόγο με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού). 

Διδάσκει ως μόνιμη μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 2003. Aπό το 2008 έχει αναλάβει τη μουσική προετοιμασία του prejunior τμήματος της παιδικής χορωδίας ROSARTE. Από το 2011 διευθύνει την παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου Ν. Ηρακλείου Αττικής και από το 2012 και τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA. Από το 2015 διευθύνει το νεοδημιουργηθέν τμήμα της POLYPHONICA AEGEAN με δύο χορωδίες και με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο διδάσκει μαζί με τον Γιώργο Γέργο.

Επίσης, έχει εργαστεί ως μουσικοπαιδαγωγός και μουσικός εμψυχωτής σε κέντρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, σε ψυχιατρικές μονάδες αποκατάστασης (ΕΠΙΨΥ και ΕΠΑΨΥ) και ως συνθέτης και ερμηνευτής σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. 

Είναι μέλος του "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ", μιας πρόσφατης πρωτοβουλίας καθηγητών μουσικής.

Κύριος άξονας της φιλοσοφίας της (τόσο ως μουσική πράξη όσο και ως διδασκαλία) είναι ο αυτοσχεδιασμός και η ευαισθητοποίηση στους ήχους γύρω μας (soundscapes), που οδηγούν στη δημιουργία προσωπικών ηχητικών κολλάζ-συνθέσεων. Σταθεροί εμπνευστές της είναι οι πρωτοπόροι μουσικοπαιδαγωγοί Murray Schafer και Christopher Small που αντιμετωπίζουν τη μουσική κατ' αρχήν ως πράξη-διαδικασία και όχι ως πράγμα-αντικείμενο που ανήκει μόνο στους ειδήμονες.

Στις 4-10-2019 της απονεμήθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO Βραβείο Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές.