Προφίλ

H POLYPHONICA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Επιδιώκει να προσφέρει σε παιδιά και νέους 6 -17 ετών, άσχετα από τον τόπο καταγωγής τους, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά ευπαθών οικογενειών.

Στο ευρύ φάσμα των στόχων της POLYPHONICA είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θέματα τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία κ.α. τα οποία θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συναισθήματα βασικά για την εξέλιξή τους ως υπεύθυνοι άνθρωποι και πολίτες της κοινωνίας.

Η POLYPHONICA έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και στις συνολικές δράσεις της συμμετέχουν σήμερα (1/1/2023) περί τα 200 παιδιά, που προέρχονται από 20 περίπου διαφορετικές χώρες.

Ως πρώτη δράση της, η POLYPHONICA δημιούργησε μια παιδική διαπολιτισμική χορωδία, την POLYPHONICA VOICES, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν με σωστό-ασφαλή τρόπο (φωνητική - ορθοφωνία), να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Τη μουσική διδασκαλία έχουν σήμερα οι έμπειρες μουσικοί  Μυρτώ Τίκωφ και Ελλη Γιαννάκη. Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 8-18 ετών. Παλαιότεροι δάσκαλοι της χορωδίας υπήρξαν ο Βαλέρι Ορέσκιν, η Μαρίζα Βαμβουκλή, η Δανάη Παπαδοπούλου και η Έλσα Κούντιγκ.

Το Μάρτιο του 2014 και μέχρι τον Ιούνιο 2017 η POLYPHONICA λειτούργησε ένα εργαστήρι κρουστών (κυρίως παραδοσιακών και αφρικάνικων), το POLYPHONICA DRUMS TEAM για παιδιά και νέους ηλικίας 8-15 ετών. Τα παιδιά μέσω της δημιουργικής απασχόλησης ήρθαν σε επαφή με παιχνίδια και ρυθμούς της παγκόσμιας παράδοσης. Υπεύθυνος τμήματος ο μουσικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Φασόλης σε συνεργασία με τον Μιχάλη Αφολάνιο.  Το τμημα αυτό εμπλουτίστηκε τον Οκτώβριο 2017 και με χορό και ονομάστηκε DANCE & DRUMS CONNECTION, (βλέπε παρακάτω)

Τον Οκτώβριο του 2015 η PΟLYPHONICA δημιούργησε ένα τμήμα Χορού, το POLYPHONICA DANCE. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και νέους 8-16 ετών. Μέσα από το Σύγχρονο Χορό και Αυτοσχεδιασμό, το τμήμα αυτό προσφέρει ένα χώρο που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος και να νιώσουν την εμπειρία της συλλογικής χορευτικής έκφρασης. Το τμήμα αυτό έχουν αναλάβει οι χορευτές, χορογράφοι, εκπαιδευτικοί Αντώνης Στρούζας και Μαρία Φουντούλη. Το τμήμα αυτό ξεκίνησε με την υποστήριξη του χορευτή-χορογράφου Γιάννη Νικολαΐδη. Παλαιότερη δασκάλα του τμήματος χορού υπήρξε η Κάντυ Καρρά. 

Το Νοέμβριο 2016 δημιουργήθηκε η POLYPHONICA AEGEAN, με βάση τη Μυτιλήνη, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά (Ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών και προσφύγων). Μέχρι το 2020 λειτούργησαν  δύο παιδικές χορωδίες, η μία στη Μυτιλήνη και η άλλη στο χωριό Μόρια. Σήμερα λειτουργεί μια, στην Μυτιλήνη και με παιδιά από την πρωτεύουσα και γειτονικά χωριά. Υπεύθυνη του τμήματος αυτού είναι η μουσικός/εκπαιδευτικός Μαρίζα Βαμβουκλή σε συνεργασία με το μουσικό Γιώργο Γέργο.

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA δημιουργησε το τμήμα POLYPHONICA UKU TEAM, ένα εργαστήρι όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν γιουκαλίλι και να συνοδεύουν τα τραγούδια τους, με υπεύθυνη τη μουσικό Ελλη Κωστελέτου.

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA εισήγαγε το τμήμα DANCE & DRUMS CONNECTION με τη χορογράφο/χορεύτρια Αννα Καραμήτσου και τον εκτελεστή κρουστών Αντώνη Παπαδόπουλο. Σε αυτό το εργαστήρι, που προσπαθεί να συνδυάσει τον Αφρικανικό χορό με τα Αφρικάνικά κρουστά οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται, πότε παίζοντας τζέμπε και πότε χορεύοντας και δημιουργούν τις δικές τους χορογραφίες, τις οποίες παρουσιάζουν στο κοινό, είτε σε ανοιχτά μαθήματα είτε σε μικρές παρουσιάσεις. 

Το Νοέμβριο 2017 στο καινούργιο τμήμα POLYPHONICact τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο του θεάτρου. Το εργαστήρι αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Θέατρο ΠΟΡΤΑ με πρωτοβουλια του συγγραφέα, σκηνογράφου, ενδυματολόγου Πάρι Μέξη (μέλους του ΔΣ της POLYPHONICA). Υπεύθυνη του τμήματος είναι η Σοφία Πάσχου και οι δάσκαλοι εναλλάσσονται έτσι ώστε να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις παραμέτρους του θεάτρου. Με τη Σοφία Πάσχου συνεργάζονται ο μουσικός Νίκος Γαλενιανός και η δασκάλα θεατρικής επαίδευσης Μαίρη Λογοθέτη.

Το τμήμα POLYPHONICA BAND δημιουργήθηκε στις αρχές Απριλίου 2019 με κύριο σκοπό να προσθέσει σε ορισμένα τραγούδια της χορωδίας μας οργανική συνοδεία εμπλουτίζοντας τον ήχο και προσθέτοντας ενδιαφέρον. Κλαρινέτο, ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά και σαξόφωνο ήταν στο κλείσιμο της χρονιάς 2019 τα όργανα που συμμετείχαν στη μπάντα, με προοπτική να εμπλουτιστεί σταδιακά με περισσότερα όργανα σε αριθμό και σε είδος. Υπεύθυνος του τμηματος είναι ο μουσικός /κιθαριστής /μπασίστας Πέτρος Σταμέλος.(Το τμήμα λειτουργεί καθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη για ενδεχόμενη παράσταση).

Από τον Οκτώβριο 2018 και σε συνεργασία με την ACTION AID/HELLAS  δημιουργήθηκε μια  χορωδία ενηλίκων-, με διδασκαλία Ελλης Κωστελέτου και Σοφίας Σβάρνα. Οι πρόβες γίνονται στο Επίκεντρο της ActionAid (Κολωνός), το οποίο είναι ένα κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Από το 2020 συνεργάτης της Έλλης Κωστελέτου είναι η μουσικός Δέσπω Βαρουδάκη. 

Το πρόγραμμα MY SPECIAL JAM ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2019 και είναι προσαρμοσμένο σε παιδιά με ειδικές δεξιότητες και κάθε δυσκολία (μαθησιακή, συναισθηματική, σωματική), με σκοπό να επιτρέπει  σε όλους να απολαύσουν τη χαρά της μουσικής. Οδηγός του τμήματος ο Μιχάλης Τόμπλερ. (Το τμήμα αυτό διέκοψε τη λειτουργία λόγω της πανδημίας).

Toν Ιανουάριο 2022 δημιουργήθηκε ένα τμήμα MUSICAL (ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ). Σε αυτό οι μαθητές συνδυάζουν μουσικές, χορευτικές και υποκριτικές δεξιότητες, που είναι σημαντικές για αυτό το είδος καλλιτεχνικής έκφρασης. Το τμήμα ολοκληρώνεται με μια παράσταση ανοιχτή στο κοινό. Σχεδιάστηκε από δύο έμπειρους δασκάλους του είδους, τον μουσικό/ μαέστρο/ διευθυντή χορωδίας Δημήτρη Μπουζάνη, την χορεύτρια/ χορογράφο Άννα Αθανασιάδη και τον ηθοποιό/σκηνοθέτη/σκηνογράφο/ηθοποιό Νίκο Ιωαννίδη. Παρ’όλο που όλη η διαδικασία εκμάθησης έχει εκπαιδευτικό, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ένας από τους σκοπούς του τμήματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλες τις παραμέτρους του μουσικού θεάτρου και να καταλάβουν τη σκληρή δουλειά που κρύβεται πίσω από μια συναρπαστική παράσταση. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, το μόνο που χρειάζεται από τον μαθητή είναι ο ενθουσιασμός και η έντονη επιθυμία για αυτό το είδος τέχνης.

 

Εκτελεστική Πρόεδρος ΔΣ /Ιδρύτρια: Eφη Αβέρωφ Μιχαηλίδου

Υπεύθυνη λειτουργίας όλων των τμημάτων της Αθήνας: Ελλη Κωστελέτου

Υπεύθυνη λειτουργίας όλων των τμημάτων AEGEAN (Λέσβου): Μαρίζα Βαμβουκλή

Διδάσκοντες

POLYPHΟΝICA VOICES (Χορωδία Αθήνας): Mυρτώ Τίκωφ, Ελλη Γιαννάκη

POLYPHONICA DANCE: Αντώνης Στρούζας, Μαρία Φουντούλη

POLYPHONICA ACT: Σοφία Πάσχου, Νίκος Γαλενιανός, Μαίρη Λογοθέτη

POLYPHONICA UKU TEAM: Eλλη Κωστελέτου

POLYPHONICA MY SPECIAL JAM: Μιχάλης Τόμπλερ

POLYPHONICA BAND: Πέτρος Σταμούλης

POLYPHONICA / ACTION AID: Ελλη Κωστελέτου, Δέσπω Βαρουδάκη

POLYPHONICA AEGEAN: Mαρίζα Βαμβουκλή, Γιώργος Γέργος

 

Η συμμετοχή των παιδιών ευπαθών ομάδων στιςδράσεις της POLYPHONICA είναι δωρεάν

Το έργο της POLYPHONICA δεν επιχορηγείται και στηρίζεται μόνον από δωρεές – χορηγίες.

Η POLYPHONICA διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των  Μελών της και επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο